МАРКЕТИНГОВИЙ АУДИТ НА РИНКУ КОНСАЛТИНГУ УКРАЇНИ ТА МОДЕЛІ ЙОГО ОРГАНІЗАЦІЇ - Євтушенко, Наталя Олександрівна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
Стаття присвячена дослідженню питань маркетингового аудиту як окремого виду консалтингових послуг щодо виявлення упущених вигід від маркетингової діяльності підприємств, та вибору й обґрунтуванню ефективних моделей його організації. Проведена оцінка ринку консалтингу в Україні за період 2010-2024 рр. відповідно до запропонованої методики, за результатами якої встановлено, що саме у кризовий період збільшується інтерес суб’єктів господарювання до маркетингу та послуг маркетингового консалтингу. Доведена затребуваність послуг з маркетингового аудиту на ринку консалтингу та визначено причини зростання попиту на цей вид консалтингових послуг. Наведено основні принципи маркетингового аудиту: комплексності, систематичності, незалежності та періодичності. Представлено до практичного застосування три моделі консультування у процесі організації й проведення маркетингового аудиту за поведінковими ролями (експертна, процесна, проектна).
Keywords: маркетинговий аудит; консалтинг; організація; модель; ринок; підприємство