ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ТА ТЕХНІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПІДСИЛЕННЯ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ КОНСТРУКЦІЙ КОМПОЗИТНИМИ МАТЕРІАЛАМИ В ПОРІВНЯННІ З НОВИМ БУДІВНИЦТВОМ - Валовой, Олександр Іванович; Валовой, Максим Олександрович; Пастухов, Станіслав Віталійович; Малашенко, Віктор Сергійович (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджено доцільність відновлення залізобетонних конструкцій замість демонтажу. Оскільки збитки, завдані інфраструктурі України, перевищують 176 мільярдів доларів, пошук ефективних методів відбудови є критичним. Метою роботи є техніко-економічне обґрунтування методів нарощування зони перерізу пошкоджених елементів інноваційними композитними матеріалами порівняно з новим будівництвом. Проаналізовано напружений стан конструкцій, які підсилюються безпосередньо під дією експлуатаційного навантаження. Враховано фактичні коефіцієнти умов роботи додаткової арматури. На прикладі ревіталізації індустріального парку доведено значну макроекономічну перспективу таких рішень. Встановлено, що адаптивне повторне використання (adaptive reuse) забезпечує необхідний рівень конструктивної надійності та дозволяє досягти коефіцієнта економії 1,93, що зберігає майже 57 % коштів та знижує викиди вуглецю порівняно зі зведенням нових споруд.
Keywords: економічна ефективність; коефіцієнт економії; післявоєнна відбудова; звіт RDNA4; залишковий ресурс; залізобетонні конструкції; композитні матеріали