ЛОГІСТИКА ВІДХОДІВ ТА МЕНЕДЖМЕНТ ЗЕД: АДАПТАЦІЯ ГРОМАД ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЗЕЛЕНОГО КУРСУ - Швець, Федір Дмитрович; Василів, Володимир Богданович (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
Статтю присвячено обґрунтуванню теоретико-практичних засад модернізації муніципальної логістики твердих побутових відходів та розробці рекомендацій для менеджменту зовнішньоекономічної діяльності територіальних громад України в умовах адаптації до вимог Європейського зеленого курсу та циркулярної економіки. У роботі розкрито невідповідність між євроінтеграційними екологічними зобов’язаннями держави та технологічним рівнем розвитку комунальної інфраструктури органів місцевого самоврядування. На основі статистичного аналізу доведено високу ефективність трансформації лінійних реверсивних потоків у замкнені цикли за допомогою технологій Інтернету речей. Встановлено, що перехід від статичного планування маршрутів спецтранспорту до динамічного стохастичного моделювання дозволяє скоротити витрати палива та логістичні видатки громад, знизити муніципальний вуглецевий слід та збільшити частку утилізації вторинної сировини. Ідентифіковано ключовий бар’єр диджиталізації – високу капіталомісткість інновацій, розв’язання якого запропоновано через інтенсифікацію менеджменту зовнішньоекономічної діяльності громад. Сформовано матрицю міжнародних інструментів фінансування, що включає європейські гранти, цільові екологічні кредити та транскордонне державне-приватне партнерство. Розроблено покроковий алгоритм адаптації громад до стандартів ЄС, що передбачає розгортання геоінформаційних систем та впровадження тарифного принципу «Диференційованої системи оплати за збирання відходів».
Keywords: реверсивна логістика; тверді побутові відходи; менеджмент ЗЕД; Європейський зелений курс; Інтернет речей; територіальні громади; циркулярна економіка