ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАСТОСУВАННЯ ГНУЧКИХ МЕТОДОЛОГІЙ У ПРОЦЕСІ РОЗРОБКИ ІННJВАЦІЙНИХ IT-ПРОДУКТІВ - Родіонов, Павло Юрійович; Лозовик, Юрій Миколайович; Родіонова, Олена Володимирівна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджено логіко-економічні зв’язки та фінансові механізми підвищення ефективності розробки інноваційних ІТ-продуктів на основі імплементації гнучких методологій. Актуальність зумовлена високим рівнем невизначеності ринку, що підвищує інвестиційні ризики та зумовлює неефективність традиційних каскадних моделей. Виявлено методологічний розрив між технологічними перевагами гнучких методологій та фінансово-економічними результатами проєктів. Запропоновано концептуальну триетапну модель оцінювання у вигляді наскрізного конвеєра та формалізовано систему кількісних економіко-математичних показників, що дозволяє оцінити кількісний вплив ресурсних обмежень та інженерних метрик на підсумкові фінансові показники проєкту. Окрему увагу приділено специфіці управління безповоротними витратами в ІТ-індустрії. Показано, що перехід від жорсткого фіксованого бюджетування до гнучкого багатоетапного дискретного фінансування на основі теорії реальних опціонів мінімізує ризики втрати капіталу. Сформовано дерево інвестиційних рішень, яке формалізує траєкторії фінансування та ілюструє механізм реалізації опціону на відмову у разі незадовільних проміжних результатів ітерації. Обґрунтовано матрицю управлінських дій, що демонструє вплив ітеративної розробки на оптимізацію вартості володіння та пришвидшення грошових потоків.
Keywords: інноваційний ІТ-продукт; гнучкі методології; концептуальна модель; безповоротні витрати; дискретне фінансування; реальні опціони