ГЛОБАЛЬНІ РИЗИКИ УПРАВЛІННЯ БРЕНДАМИ - Юдіна, Наталія Володимирівна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті показано, що в умовах полікриз, що виникають у багатошаровості глобальної нестабільності та кризових трансформацій, бренди стають привабливим ресурсом для зовнішніх факторів впливу, що створює ризики самому процесу управління брендами. Таке питання потребує системного погляду на процеси управління брендом у контексті цілісного бачення глобальної економіки. Аналіз публікацій продемонстрував, що незважаючи на велику їх кількість, вони є фрагментованими, вузькоспеціалізованими, орієнтованими на конкретні практичні кейси. Через відсутність єдиного цілісного бачення процесу управління брендами у багатошаровій ері глобальної нестабільності та кризових трансформацій, ускладнено розуміння ризиків глобального рівня, які є критичними для процесів управління брендом на рівні окремого підприємства. Спочатку були проаналізовані загальновідомі глобальні ризики найближчого десятиліття. Через те, що темп розвитку штучного інтелекту знаходиться на другому місці за впливовістю, було проведене маркетингове дослідження, в якому респондентами стали три різні чат-боти «трансформери». Головним пошуковим запитом було виокремлення недооцінених людством глобальних ризиків найближчого десятиліття. Отримані відповіді дали змогу визначити глобальні ризики для управління брендами і визначити актуальні напрями подальших досліджень.
Keywords: брендинг; бренд-менеджмент; інформаційне суспільство; техногенна економіка; економічна футурологія; економіка уваги; виснаженість; штучний інтелект