ІСТОРІЯ ТА ПСИХОЛОГІЯ РЕКЛАМИ В ІНСТИТУЦІЙНОМУ РОЗВИТКУ ОРГАНІЧНОГО АГРОПРОМИСЛОВОГО БІЗНЕСУ - Білоткач, Ігор Анатолійович (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджено роль історичної еволюції реклами та психологічних механізмів впливу реклами у формуванні поведінки споживачів органічної продукції та інституційному розвитку органічного агропромислового бізнесу. Обґрунтовано, що від початку ХХ ст., коли В. Діл Скотт опублікував «Теорію реклами», психологічні підходи до рекламування поступово трансформувалися від теорії впливу й переконання до сучасних моделей, що враховують емоції, цінності та соціальні норми споживачів. Визначається, що розуміння історичного розвитку психології реклами та сучасних психологічних моделей споживчої поведінки дозволяє органічним агропідприємствам розробляти ефективніші маркетингові стратегії, формувати стійку довіру до бренду, підвищувати конкурентоспроможність на національному й світовому ринках та сприяти інституціональному розвитку органічного сектора в Україні.
Keywords: реклама; психологія реклами; органічний агробізнес; інституційний розвиток; поведінка споживачів; психологічні механізми впливу; екологічні цінності; маркетингові комунікації