ВПЛИВ НА ПОВЕДІНКУ КОРИСТУВАЧІВ ПОСЛУГ В УМОВАХ ІНДУСТРІЇ 4.0 - Пономарьов, Ростислав Олександрович; Длігач, Андрій Олександрович (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті розглядається вплив технологій Індустрії 4.0 на поведінку користувачів у контексті цифрової трансформації економіки. Визначено, що впровадження штучного інтелекту, великих даних, цифрових платформ та автоматизованих маркетингових систем суттєво змінює принципи взаємодії між бізнесом та споживачами. Проаналізовано трансформацію інструментів маркетингового впливу, роль recommendation systems, персоналізації послуг та цифрового досвіду клієнтів у формуванні споживчих рішень. Обґрунтовано, що сучасна поведінка користувачів характеризується високим рівнем цифрової залежності, динамізмом та зростаючим впливом комунікацій, керованих алгоритмами. Визначено практичну значущість маркетингу, керованого штучним інтелектом, для підвищення ефективності маркетингової діяльності у сфері послуг.
Keywords: Індустрія 4.0; цифровізація; штучний інтелект; поведінка споживачів; цифровий маркетинг; клієнтський досвід; сфера послуг