ПРОАКТИВНИЙ МАРКЕТИНГ ЯК СКЛАДОВА СТРАТЕГІЇ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ КОРПОРАТИВНИХ СУБ’ЄКТІВ БІЗНЕСУ - Охріменко, Алла Григорівна; Мельник, Ірина Леонідівна; Сененко, Інна Анатоліївна; Сидоренко, Тетяна Миколаївна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджено теоретико-методичні та прикладні аспекти проактивного маркетингу як складової стратегії підвищення конкурентоспроможності корпоративних суб’єктів бізнесу в умовах нестабільного ринкового середовища. Обґрунтовано, що сучасні виклики, пов’язані з високою динамічністю ринків, цифровою трансформацією, зміною поведінки споживачів та кризовими явищами, зумовлюють необхідність переходу від реактивної до випереджувальної моделі маркетингової поведінки. Уточнено сутність поняття «проактивний маркетинг», який запропоновано розглядати як систему стратегічно орієнтованих управлінських дій, спрямованих на виявлення, формування та реалізацію ринкових можливостей через створення нової споживчої цінності та активний вплив на попит. Розроблено концептуальну модель впливу проактивного маркетингу на конкурентоспроможність корпоративних суб’єктів бізнесу через механізм формування попиту, зростання доходів та підвищення ефективності діяльності. Проведено порівняльний аналіз фінансових показників корпоративних підприємств різних галузей економіки України за 2021–2025 рр., що дозволило здійснити їх типологізацію за рівнем маркетингової проактивності та виявити взаємозв’язок між характером маркетингової поведінки й результативністю діяльності. Виявлено тенденцію, відповідно до якої підприємства з ознаками проактивної маркетингової поведінки демонструють більш стабільну динаміку розвитку, вищу результативність та стійкіші конкурентні позиції.
Keywords: проактивний маркетинг; конкурентоспроможність; корпоративні суб’єкти бізнесу; стратегічне управління; маркетинг; фінансова результативність; конкурентні переваги