ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ OPEN BANKING В УКРАЇНІ - Тищенко, Володимир Валентинович; Тищенко, Олена Ігорівна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
Повномасштабна війна в Україні суттєвим чином змінила підходи до обслуговування клієнтів, спонукала активне використання дистанційних каналів, які забезпечують безперервність надання послуг та можливість їх отримання незалежно від місця перебування клієнтів. Сучасний етап розвитку дистанційного банківського обслуговування в Україні характеризується впровадженням системи відкритого банкінгу (Open Banking). Вивчення світового досвіду свідчить про стрімке зростання попиту серед клієнтів на подібні системи. В роботі охарактеризовано основних учасників системи Open Banking та визначено схеми їх взаємодії. Дослідження європейського досвіду впровадження технології відкритого банкінгу ще раз підкреслює той факт, що банківська система України поступово стає невід’ємною частиною європейського фінансового сектору. Підтвердженням цього також є прийняття низки важливих нормативних документів (Закону України «Про платіжні послуги» та «Положення про відкритий банкінг в Україні»), що забезпечують імплементацію положень Директиви ЄС PSD2 у національне законодавство. Визначено флагманів вітчизняної банківської системи у сфері відкритого банкінгу, до яких було віднесено ПУМБ, Банк «Південний» та «OTP Bank». Особливу увагу було приділено розгляду переваг та ризиків впровадження Open Banking в Україні та намічено шляхи її подальшого розвитку, що пов’язані із запровадженням системи миттєвих платежів.
Keywords: система дистанційного банківського обслуговування; Open Banking; екосистема; нормативно-правове забезпечення; переваги; ризики