ТРАНСФОРМАЦІЯ САНКЦІЙ У СУЧАСНІЙ СИСТЕМІ МІЖНАРОДНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН - Юринець, Оксана Василівна; Мельник, Ольга Григорівна; Булатова, Олена Валеріїна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
Ґрунтуючись на результатах критичного аналізу існуючих підходів визначення економічного впливу санкцій, визначено напрям і характер дій санкцій (торговельних, фінансових, персональних, військових, специфічних). Обґрунтовано, що поширення санкцій у сучасних умовах розвитку світового господарства створює нові виклики для розвитку міжнародного бізнесу, погіршує макроекономічні показники розвитку країн, сприяє поглибленню нерівності тощо. За результатами аналізу глобальної бази даних санкцій визначено характерні особливості трансформації санкцій у світовому господарстві за відповідними критеріями (ціль, характер застосування, охоплення, вплив), виявлено еволюцію типів санкцій (від інструментів широкої дії до більш вузького спектру). Визначено, що санкції не призводять до швидкої зміни політичного курсу країни, однак створюють накопичувальний негативний ефект для довгострокового розвитку (технологічне відставання, обмеження для модернізації виробництва та інноваційного розвитку, зниження продуктивності, відтік кваліфікованих кадрів). Обґрунтовано, що санкції значно менш ефективні проти недемократичних режимів. Авторитарні режими здатні адаптуватися до санкційного тиску та використовувати його для мобілізації внутрішньої підтримки. За результатами аналізу застосування санкції проти росії виявлено низку механізмів уникнення санкційних обмежень, що нівелюють ефективність санкційного режиму, запровадженого проти країни-агресора. Визначено, ускладнення світової архітектури санкцій посилює вимоги до санкційного комплаєнсу для міжнародного бізнесу, проведення відповідних розслідувань
Keywords: санкції; міжнародні норми; міжнародний бізнес; міжнародний консалтинг; офшор; ЄС; Україна