МІЖНАРОДНЕ ПОДАТКОВЕ ПЛАНУВАННЯ В УМОВАХ РЕАЛІЗАЦІЇ BEPS ТА ЦИФРОВІЗАЦІЇ ПОДАТКОВОГО КОНТРОЛЮ: ВИКЛИКИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - Терпицький, Едуард Леонідович (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджено трансформацію міжнародного податкового планування в умовах реалізації Плану дій BEPS (Base Erosion and Profit Shifting) та цифровізації податкового адміністрування. Особливу увагу приділено впливу сучасних технологій, включаючи аналіз великих даних та елементів штучного інтелекту, на підвищення прозорості та ефективності податкового контролю. На основі даних ОЕСР, Державної податкової служби та Міністерства фінансів України проаналізовано динаміку контрольованих операцій і зміни у практиці трансфертного ціноутворення. Показано, що впровадження цифрових інструментів суттєво змінює баланс між платниками податків і фіскальними органами, обмежуючи можливості агресивного податкового планування. Обґрунтовано, що поєднання реформ BEPS та цифровізації створює передумови для формування більш стійкої та прозорої податкової системи, що є критично важливим в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення України.
Keywords: міжнародне податкове планування; BEPS; цифровізація; штучний інтелект; трансфертне ціноутворення; сталий розвиток