ФІНАНСОВИЙ АНАЛІЗ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПРИЙНЯТТЯ ФІНАНСОВИХ РІШЕНЬ У СИСТЕМІ МІЖНАРОДНИХ ФІНАНСІВ - Скиба, Ганна Іванівна; Кришталь, Галина Олександрівна; Миронюк, Одарка Василівна; Литовченко, Руслан Іванович; Хіміч, Св’ятослав Володимирович (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджено роль фінансового аналізу як ключового інструменту прийняття фінансових рішень у системі міжнародних фінансів. Обґрунтовано, що в умовах глобалізації, цифрової трансформації економіки, зростання волатильності фінансових ринків, валютних коливань та геополітичної нестабільності фінансовий аналіз набуває стратегічного значення для оцінювання фінансового стану, платоспроможності, ліквідності, прибутковості та ризиків суб’єктів господарювання. Розглянуто основні методи та показники фінансового аналізу, які використовуються для обґрунтування інвестиційних, кредитних та управлінських рішень у міжнародному середовищі. Визначено ключові напрями застосування фінансового аналізу у сфері міжнародного інвестування, управління капіталом, оцінювання вартості бізнесу та хеджування фінансових ризиків. Особливу увагу приділено сучасним тенденціям цифровізації аналітичних процесів, використанню штучного інтелекту, великих даних та прогнозної аналітики. Встановлено, що інтеграція інноваційних технологій у систему фінансового аналізу сприяє підвищенню оперативності, точності та обґрунтованості фінансових рішень, забезпечуючи зростання ефективності управління фінансовими ресурсами в умовах міжнародної економічної нестабільності.
Keywords: фінансовий аналіз; фінансові рішення; міжнародні фінанси; фінансові ризики; цифровізація; штучний інтелект; інвестиційна привабливість; фінансовий менеджмент