ІНТЕРАКТИВНІ ПІДХОДИ ЗЕЛЕНОГО МАРКЕТИНГУ - Зінченко, Ольга Анатоліївна; Смирнова, Тетяна Анатоліївна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджено сутність, особливості та сучасні тенденції розвитку інтерактивних методів і підходів зеленого маркетингу в умовах цифрової трансформації економіки та поширення концепції сталого розвитку. Обґрунтовано, що зелений маркетинг є важливим інструментом формування екологічно відповідального бізнесу, популяризації свідомого споживання та підвищення конкурентоспроможності підприємств. Визначено, що сучасний інтерактивний зелений маркетинг базується на двосторонній комунікації між підприємством та споживачами, використанні цифрових платформ, соціальних мереж, персоналізованих комунікацій та інноваційних технологій. Систематизовано основні інтерактивні методи зеленого маркетингу, серед яких виділено інтерактивно-комунікаційні, контентно-інтерактивні, персоналізовані, соціально-орієнтовані, цифрово-аналітичні та гейміфікаційні підходи. Досліджено їх роль у формуванні екологічної свідомості споживачів, розвитку довгострокових відносин із клієнтами та залученні аудиторії до екологічних ініціатив підприємств. Особливу увагу приділено використанню соціальних мереж, user-generated content, CRM-систем, веб-аналітики, технологій штучного інтелекту та цифрових платформ взаємодії зі споживачами. Визначено основні проблеми впровадження інтерактивного зеленого маркетингу, серед яких недостатній рівень екологічної свідомості окремих груп споживачів, ризики greenwashing та висока конкуренція у цифровому середовищі. Обґрунтовано перспективи розвитку інтерактивних підходів зеленого маркетингу, пов’язані з подальшою цифровізацією бізнесу, персоналізацією маркетингових комунікацій та інтеграцією інноваційних технологій у процеси формування екологічно відповідального споживання.
Keywords: зелений маркетинг; інтерактивний маркетинг; сталий розвиток; свідоме споживання; цифрові комунікації; персоналізація маркетингу; екологічний бренд