ЕКСПОРТНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В СИСТЕМІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ: АНАЛІТИЧНИЙ ВИМІР - Небісь, Віталій Полікарпович (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджено роль експортної діяльності підприємств України у системі економічної безпеки держави в умовах воєнних, геополітичних та макроекономічних викликів. Обґрунтовано, що експорт виступає одним із ключових факторів забезпечення макроекономічної стабільності, валютних надходжень, підтримки виробничого потенціалу та інтеграції України у європейський економічний простір. Проведено аналіз впливу експортної діяльності на зовнішньоекономічну, виробничу, фінансову, макроекономічну та інвестиційно-інноваційну складові економічної безпеки. Досліджено динаміку експорту послуг України у 2022–2024 рр. та встановлено тенденцію до поступового відновлення зовнішньоторговельної активності й зростання частки країн ЄС у структурі експорту послуг. Визначено домінування транспортних, телекомунікаційних, комп’ютерних та інформаційних послуг у структурі експорту до країн ЄС. Узагальнено ключові напрями аналітичного забезпечення управління експортною діяльністю підприємств та обґрунтовано необхідність розвитку ризик-орієнтованих підходів до внутрішнього контролю, обліку та аудиту зовнішньоторговельних операцій. Доведено, що якість інформаційно-аналітичного забезпечення є важливим фактором забезпечення стійкості та конкурентоспроможності підприємств-експортерів.
Keywords: економічна безпека; нормативно-правове забезпечення; звітність; облік; експорт; аналіз; сталий розвиток