ВПЛИВ ІННОВАЦІЙНИХ СТРАТЕГІЙ НА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ БІЗНЕСУ В СУЧАСНІЙ ЕКОНОМІЦІ - Брюховецька, Ірина Олександрівна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджено вплив інноваційних стратегій на конкурентоспроможність бізнесу в умовах сучасної економіки. Проаналізовано наукові підходи до трактування поняття «інноваційна стратегія» та визначено її роль у формуванні довгострокових конкурентних переваг підприємств. Узагальнено концепції провідних учених щодо взаємозв’язку інновацій, стратегічного розвитку та адаптації бізнесу до змін ринкового середовища. Визначено основні моделі реалізації інноваційних стратегій на прикладі міжнародних і українських компаній. Доведено, що системне впровадження інновацій забезпечує технологічне лідерство, підвищення ефективності бізнес-процесів, зміцнення ринкових позицій та стійкий розвиток підприємств. Обґрунтовано необхідність комплексного підходу до управління інноваційною діяльністю як ключового чинника підвищення конкурентоспроможності підприємств в глобальній економіці тепер.
Keywords: інноваційна стратегія; конкурентоспроможність; інновації; бізнес; стратегічне управління; цифровізація; конкурентні переваги; економічний розвиток; підприємство; сучасна економіка