СТРАТЕГІЧНІ ЗАСАДИ АДАПТИВНОГО РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЦИРКУЛЯРНОЇ ЕКОНОМІКИ ТА ВОЄННИХ ВИКЛИКІВ - Халіна, Олена Василівна; Боярчук, Сергій Сергійович (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджено стратегічні засади адаптивного розвитку вітчизняних підприємств в умовах циркулярної економіки та воєнних викликів. Обґрунтовано, що в умовах ресурсної нестабільності, порушення логістичних зв’язків, зростання виробничих ризиків і необхідності швидкого відновлення діяльності традиційна лінійна модель створення доданої вартості виявляє суттєві обмеження. Розкрито значення циркулярної економіки як перспективної моделі господарювання, що сприяє раціональному використанню ресурсів, мінімізації відходів, повторному залученню матеріалів у виробничі процеси та підвищенню ресурсної автономії підприємств. Запропоновано підхід до трансформації лінійного ланцюга створення доданої вартості в адаптивно-циркулярну модель, яка передбачає замикання ресурсних циклів, розвиток ремонтно-відновлювальних процесів, повторне використання матеріалів, реверсивну логістику та реінтеграцію вторинних ресурсів у виробництво. Доведено, що така модель дозволяє підвищити стійкість підприємств до воєнних шоків, зменшити залежність від первинної сировини та нестабільних зовнішніх постачань, а також забезпечити більшу гнучкість господарських систем в умовах дефіциту й невизначеності. Акцентовано увагу на значенні міжсекторної кооперації, зокрема трансферу технологій між підприємствами оборонно-промислового комплексу та цивільного сектору, а також на ролі державної підтримки у формуванні інституційних умов циркулярної трансформації підприємств у період воєнної нестабільності та післявоєнного відновлення економіки.
Keywords: адаптивний розвиток підприємств; циркулярна економіка; воєнні виклики; ресурсна автономія; адаптивно-циркулярна модель; післявоєнне відновлення