ФІНАНСОВА ЕКОСИСТЕМА ПІДПРИЄМСТВА: ВЗАЄМОДІЯ БАНКІВСЬКОГО, СТРАХОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ТА ПОДАТКОВОГО ПЛАНУВАННЯ - Грановська, Інна Володимирівна; Макарчук, Інна Миколаївна; Кривенко, Юлія Вадимівна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
Результати дослідження свідчать про посилення ролі банківського сектору у забезпеченні ліквідності підприємств на тлі зростання обсягів кредитування та покращення якості кредитного портфеля, одночасне розширення страхового ринку як індикатора активізації використання інструментів управління ризиками і стабілізації фінансових потоків, а також зростання податкових надходжень, сформованих бізнесом, що відображає підвищення фіскального навантаження і безпосередньо впливає на обсяг доступних фінансових ресурсів. Запропоновано модель фінансової екосистеми підприємства, яка відображає взаємозв’язок банківського, страхового та податкового менеджменту та дозволяє оцінити рівень інтеграції фінансових інструментів залежно від масштабу діяльності підприємства. Апробація моделі на прикладах підприємств різного масштабу показує, що інтеграція фінансових інструментів сприяє зниженню ризиків, підвищенню ліквідності та зміцненню фінансової стійкості, одночасно підвищуючи ефективність фінансових рішень і управління потоками.
Keywords: ліквідність; фінансові ресурси; страхові інструменти; податкове навантаження; кредитування; ризик-менеджмент