ІНТЕГРОВАНА МОДЕЛЬ ОЦІНЮВАННЯ РЕПУТАЦІЇ НА ОСНОВІ REPTRAK ТА AMEC - Шуранов, Михайло Євгенович; Гринишак, Тетяна Василівна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджено проблему оцінювання корпоративної репутації в умовах цифровізації. Встановлено, що традиційні підходи до оцінювання комунікацій переважно орієнтовані на кількісні показники (outputs) і не дозволяють повною мірою відобразити зміни у сприйнятті та поведінці стейкхолдерів. Обґрунтовано необхідність переходу до інтегрованих моделей оцінювання, що забезпечують зв’язок між комунікаційною діяльністю, репутаційними змінами та управлінськими результатами. Метою дослідження є розробка інтегрованої трирівневої моделі оцінювання репутації. Запропонована модель поєднує логіку AMEC Integrated Evaluation Framework, принципи Barcelona Principles 3.0 та підхід RepTrak і включає оперативний, тактичний і стратегічний рівні аналізу. Доведено, що її використання дозволяє встановлювати причинно-наслідкові зв’язки між інформаційними сигналами, перцепціями та поведінковими результатами. Практичне значення полягає у можливості застосування моделі для підвищення ефективності управління репутацією організацій.
Keywords: корпоративна репутація; оцінювання комунікацій; цифрове середовище; стейкхолдери; управлінські рішення