ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ДЕВЕЛОПЕРСЬКІЙ КОМПАНІЇ: ПІДХОДИ ТА ІНСТРУМЕНТИ - Фісуненко, Павло Анатолійович; Ігнатенко, Олександр Вікторович (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті розглядаються сучасні підходи та інструменти оцінки ефективності маркетингової діяльності в девелоперських компаніях на ринку нерухомості. Автори наголошують на специфіці девелоперської галузі, зокрема тривалому циклі продажів, високій вартості об’єктів та значній залежності результатів від зовнішніх економічних і регуляторних чинників, що ускладнює стандартне вимірювання результативності маркетингових заходів. У статті розглядаються основні підходи та інструменти оцінки ефективності маркетингової діяльності в девелоперських компаніях. Акцент зроблено на специфіці ринку нерухомості, що вимагає комплексного підходу до аналізу результатів маркетингових заходів. У роботі запропоновано комплексний підхід до оцінки, що поєднує кількісні показники (обсяг продажів, повернення інвестицій у маркетинг, вартість залучення клієнтів) та якісні критерії (рівень задоволеності клієнтів, впізнаваність бренду, лояльність аудиторії). Розглянуто використання різноманітних інструментів: CRM-систем для збору і аналізу даних про потенційних покупців, цифрової аналітики для моніторингу ефективності рекламних каналів, а також методів фінансового аналізу для співставлення маркетингових витрат із отриманими доходами. Окрему увагу приділено необхідності регулярного аудиту маркетингової діяльності та адаптації стратегій на основі отриманих результатів. Запропонована методика може бути використана девелоперськими компаніями для підвищення ефективності своїх маркетингових стратегій, оптимізації бюджетів та зміцнення конкурентних позицій на ринку нерухомості. Матеріал статті має практичне значення для маркетологів, менеджерів з продажу, а також дослідників, які працюють у сфері нерухомості.
Keywords: маркетингова діяльність; ефективність; результативність; оцінка; девелоперська компанія; ринок нерухомості; інструменти оцінки; клієнтський досвід; маркетинговий аналіз; стратегія; інновації