КАДРОВІ, ПРАВОВІ ТА ФІНАНСОВІ АСПЕКТИ МОТИВАЦІЙНИХ СТРАТЕГІЙ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ПІДПРИЄМСТВ В РЕАЛІЯХ ВОЄННОГО ЧАСУ - Гулак, Даніїл Вікторович; Шевченко, Анна Михайлівна; Куценко, Дмитро Миколайович; Лугеря, Сергій Олександрович (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
Обґрунтовано, що важливим управлінським завданням у системі управління персоналом натепер є переоцінка та переосмислення підходів до мотивації персоналу у реаліях воєнного часу з тим, аби поєднати у мотиваційних стратегіях інструменти та шляхи задоволення інтересів різних категорій стейкхолдерів сфери трудових відносин і управління персоналом організацій. Мета дослідження полягала у конкретизації та узагальненні кадрових, фінансових і правових аспектів реалізації мотиваційних стратегій управління персоналом підприємств в реаліях воєнного часу. Для досягнення поставленої мети було використано методи контент-аналізу фахової економічної літератури, монографічний метод, метод узагальнення. У результаті дослідження було окреслено вплив війни, ризиків воєнного часу та воєнних дій на мотивацію персоналу, уточнено правові ризики та фінансові наслідки для підприємства від неефективних мотиваційних стратегій, надано пропозиції щодо адаптації класичних форм мотивації до реалій воєнного часу, узагальнено інноваційні форми мотивації персоналу.
Keywords: управління персоналом; мотивація; правові ризики; правові наслідки; розвиток персоналу; трудові відносини; кадровий потенціал; мотиваційні стратегії; стратегічне управління