МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ЦИФРОВОГО ПРОФІЛЮ УНІВЕРСИТЕТУ ЯК ПРЕДИКТОРА ПОПИТУ НА ОСВІТНІ ПОСЛУГИ - Василів, Володимир Богданович; Грицюк, Петро Михайлович; Безтелесна, Людмила Іванівна; Джоші, Олена Іванівна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
В умовах цифрової трансформації вищої освіти онлайн-присутність університетів відіграє ключову роль у залученні абітурієнтів. Стаття присвячена кількісній оцінці впливу характеристик цифрового профілю українських університетів на кількість поданих заяв на вступ. Метою дослідження є побудова та валідація математичної моделі, що описує цей зв’язок. На основі даних для 173 закладів вищої освіти та методу множинної лінійної регресії проаналізовано вплив вебпоказників, позицій у рейтингах та інституційних факторів на вибір вступників. Побудована модель пояснює 72,1% варіації кількості заяв. Доведено позитивний вплив обсягу пошукового трафіку, кількості унікальних доменів, розміру ЗВО, його наукової репутації та кількості потенційних абітурієнтів в регіоні. Результати обґрунтовують необхідність інвестування в SEO-оптимізацію та розвиток сайтів.