ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ТА BIG DATA ДЛЯ ПРОГНОЗУВАННЯ ПОКАЗНИКІВ СТАЛОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ - Ярема, Олег Романович; Депутат, Богдан Ярославович (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджено особливості використання технологій штучного інтелекту та Big Data у процесі прогнозування показників сталого економічного розвитку в умовах цифрової трансформації глобальної економіки. Встановлено, що сучасні інформаційні системи генерують значні обсяги структурованих та неструктурованих даних, які можуть бути використані для моделювання економічних, соціальних та екологічних процесів. Проаналізовано основні напрями застосування алгоритмів машинного навчання, нейронних мереж, аналітики великих даних та інтелектуальних систем підтримки прийняття рішень у сфері сталого розвитку. Обґрунтовано, що використання штучного інтелекту дозволяє підвищити точність прогнозування макроекономічних показників, рівня енергоспоживання, екологічних ризиків, динаміки ринку праці та індикаторів цифрової економіки. Значну увагу приділено питанням інтеграції Big Data у системи державного управління, ESG-моніторингу та стратегічного планування. На основі статистичних даних міжнародних організацій та AI-моделювання визначено сучасні тенденції розвитку цифрової економіки та сформовано прогнозні сценарії показників сталого розвитку до 2030 року.