ЦИФРОВІЗАЦІЯ ТА ІННОВАЦІЇ В УПРАВЛІННІ СУБ’ЄКТАМИ МАЛОГО БІЗНЕСУ - Тюріна, Альона Анатоліївна; Скібіцький, Олександр Станіславович (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті здійснено комплексне наукове осмислення сучасних тенденцій цифровізації в управлінні суб’єктами малого бізнесу в умовах глобальних трансформацій економічних систем та сталого розвитку. Досліджено вплив цифрових технологій на гнучкість менеджменту та зміну традиційних ієрархічних моделей на мережеві структури. Проаналізовано індекс цифрової зрілості та позицію України у ньому. Виявлено внутрішній цифровий розрив між мікро- та середніми компаніями й оцінено рівень інтеграції штучного інтелекту. За допомогою Індексу готовності мережі (NRI 2024) розкрито асиметрію розвитку субіндексів та регіонів України. Статистично доведено позитивну динаміку інтернет-доступу вітчизняних малих підприємств та розширення практики використання хмарних обчислень у галузевому розрізі. Визначено бар’єри цифровізації, де лідирують брак фінансування та дефіцит кадрів. Обґрунтовано управлінські ефекти цифровізації, що полягають у зниженні трансакційних витрат, підвищенні оперативності менеджменту й загальної стратегічної стійкості бізнесу в кризових умовах.