«КОАЛІЦІЯ ОХОЧИХ»: НОВА АРХІТЕКТУРА БЕЗПЕКИ ТА ГАРАНТІЇ ДЛЯ УКРАЇНИ - Моісеєва, Тетяна Миколаївна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз «Коаліції охочих» (Coalition of the Willing) як нового механізму європейської безпеки в умовах трансформації глобальної системи міжнародних відносин та триваючої російсько-української війни. Досліджено передумови формування коаліції, її політичні та безпекові цілі, а також роль у створенні системи проміжних гарантій безпеки для України, за відсутності членства в НАТО. Особливу увагу приділено аналізу стратегічних завдань коаліції, серед яких: стримування подальшої агресії Російської Федерації, підтримка обороноздатності України, розвиток багатонаціональних сил, поглиблення військово-промислового співробітництва між Україною та європейськими державами. Детально проаналізовано позиції ключових міжнародних акторів щодо розгортання «сил запевнення». Охарактеризовано ключові політичні, інституційні та ресурсні виклики, що стоять перед коаліцією, включаючи залежність від військової підтримки США, внутрішньоєвропейські суперечності, обмеженість оборонно-промислових ресурсів та ризики військової ескалації з боку Росії. Доведено, що «Коаліція охочих» поступово перетворюється не лише на механізм координації допомоги Україні, а й на один із елементів формування нової архітектури європейської безпеки, у межах якої Україна набуває статусу активного суб’єкта регіональної безпекової політики.