ЕМОЦІЙНІ СТИМУЛИ, ЗАЛУЧЕНІСТЬ ТА ІМПУЛЬСИВНІ ПОКУПКИ У СОЦІАЛЬНІЙ КОМЕРЦІЇ: ДОСВІД УКРАЇНИ - Boiko, Natalia (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджено вплив емоційних стимулів у соціальній комерції на імпульсивну купівельну поведінку споживачів в Україні з урахуванням ролі емоційного збудження та споживчої залученості в умовах економічної невизначеності. Дослідження базується на кількісному підході та результатах онлайн-опитування українських споживачів (N = 620), які здійснювали покупки через платформи social commerce. Концептуальна модель побудована на основі Stimulus–Organism–Response (S-O-R) framework та проаналізована за допомогою PLS-SEM. Результати показали, що часовий тиск, соціальне підтвердження та емоційно насичений контент підвищують залученість і емоційне збудження, що стимулює імпульсивні покупки. Встановлено негативний вплив сприйманого ризику. Практичне значення полягає у необхідності поєднання емоційних тригерів із формуванням довіри та прозорості взаємодії зі споживачами.