МИТНО-ТАРИФНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ІМПОРТНО-ЕКСПОРТНИХ ОПЕРАЦІЙ У СИСТЕМІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Рудик, Наталія Василівна; Бороденко, Тетяна Миколаївна; Костогриз, Юлія (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджено роль митно-тарифного регулювання імпортно-експортних операцій у системі економічної безпеки України в умовах воєнного стану та євроінтеграційної трансформації. Обґрунтовано, що митно-тарифне регулювання виступає комплексним інструментом державної політики, який одночасно виконує фіскальну, регуляторну та захисну функції, забезпечуючи формування доходів Державного бюджету, захист національного виробника та інтеграцію країни до світогосподарської системи. Визначено, що ефективність митно-тарифного механізму залежить не від обсягів імпорту, а від його структури за рівнями митного оподаткування, що підтверджено побудованою регресійною моделлю надходжень від мита. Систематизовано сильні та слабкі сторони, можливості та загрози впливу євроінтеграційних процесів на митно-тарифне регулювання України з позицій забезпечення економічної безпеки. Наукова новизна дослідження полягає в обґрунтуванні концептуальної моделі взаємозв’язку митно-тарифного регулювання та економічної безпеки держави, що інтегрує фіскальний, зовнішньоекономічний, виробничий, інституційний та інноваційно-технологічний виміри. Практична значущість результатів полягає у можливості їх використання для розроблення державної митної політики, спрямованої на гармонізацію з нормами ЄС за умови збереження вибіркового тарифного захисту стратегічних галузей національної економіки.