РІЧКОВІ ДЕРЖАВНІ КОРДОНИ ЯК ДИНАМІЧНИЙ ПРОСТІР ПОЛІТИКО-ГЕОГРАФІЧНОЇ КОНФЛІКТНОСТІ - Сливка, Роман Радославович; Закутинська, Ірина Іванівна; Гілецький, Йосип Романович; Валуйська, Марія Іванівна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
Річкові державні кордони належать до найбільш складних і динамічних об’єктів політико-географічного аналізу, оскільки поєднують природну мінливість річкових систем із міжнародно-правовою фіксацією державного суверенітету. У сучасному світі річки виконують не лише функцію природних рубежів, а й стають простором політичних суперечностей, геополітичної конкуренції, ресурсних конфліктів і транскордонної взаємодії. Стаття присвячена аналізу політико-географічної специфіки річкових державних кордонів та основних типів прикордонних суперечностей, що виникають у межах річкових систем. Розглянуто конфлікти, пов’язані з делімітацією кордонів у руслі річок, належністю островів, зміною руслових процесів, функціонуванням трипойнтів і квадрипойнтів, гідротехнічними проєктами, навігаційними режимами та доступом до міжнародних водних шляхів. Проаналізовано приклади річкових конфліктів у Європі, Азії, Африці та Америці, зокрема суперечки на Дунаї, Шатт-ель-Арабі, Амурі, Ріо-Гранде, Гангу та інших річкових системах. Встановлено, що сучасні річкові кордони є не статичними лініями, а мінливими природно-політичними системами, на які впливають природні процеси, історичні договори, геополітичні інтереси та інженерне втручання людини. Особливу увагу приділено українському виміру проблеми, зокрема дунайському та дністровському напрямам, карпатським річковим кордонам, а також зростанню військово-географічного значення річкових систем в умовах російсько-української війни. Дослідження підкреслює важливість річкових державних кордонів для геополітичної безпеки, транскордонного співробітництва, міжнародної навігації та просторової стійкості держав.