ФОРМУВАННЯ СТІЙКОГО ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ У ВІДНОВЛЮВАНІЙ ЕНЕРГЕТИЦІ УКРАЇНИ НА ОСНОВІ СИНЕРГІЇ ОСВІТИ ТА БІЗНЕСУ - Орєхова, Альвіна Іванівна; Хромушина, Людмила Анатоліївна; Ткаченко, Вікторія Вікторівна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
Формування стійкого людського капіталу в секторі відновлюваної енергетики є імперативом для забезпечення енергетичної безпеки та повоєнного відновлення України. Мета статті полягає в обґрунтуванні теоретико-методологічних засад відтворення «зелених» компетентностей через синергію освіти та бізнесу, а також у розробці рекомендацій щодо адаптації провідних світових моделей підготовки та утримання кадрів. У дослідженні проаналізовано трансформацію ринку праці під впливом декарбонізації та розкрито сутність стійкого людського капіталу як стратегічного активу. На основі порівняльного аналізу німецької дуальної системи, скандинавської «потрійної спіралі» та американської моделі мікрокваліфікацій узагальнено світовий досвід інституційної взаємодії університетів і підприємств. Обґрунтовано стратегічні вектори впровадження в Україні авторської гібридної моделі, яка передбачає створення регіональних кластерів «Освіта – Зелений бізнес», легалізацію гнучких короткострокових курсів та запуск спільних науково-дослідних платформ. Реалізація запропонованих рішень сприятиме капіталізації знань, мінімізації «витоку мізків» та забезпеченню довгострокової енергетичної незалежності держави.