СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ВИРОБНИКА: ДЕПОЗИТНО – ПОВОРОТНА СИСТЕМА - Тараєвська, Леся Степанівна; Корнага, Діана Андріївна; Галюк, Ірина Богданівна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджено теоретичні та прикладні аспекти соціальної відповідальності виробника в контексті впровадження концепції розширеної відповідальності виробника (EPR) та розвитку циркулярної економіки. Обґрунтовано взаємозв’язок між соціальною відповідальністю бізнесу та екологічно орієнтованими механізмами управління відходами, зокрема депозитно-поворотною системою. Проаналізовано європейський досвід функціонування депозитних систем у Німеччині, Норвегії та країнах Балтії, що підтверджує їх ефективність у забезпеченні високого рівня повернення тари та стимулюванні екологічно відповідального споживання. Виокремлено ключові виклики впровадження депозитно-поворотної системи в Україні, серед яких соціально-поведінкові, інфраструктурні, економічні та безпекові бар’єри. Запропоновано адаптивні інструменти модернізації системи на основі цифрових технологій, гібридної логістики та принципів еко-модуляції. Результати дослідження можуть бути використані при формуванні державної екологічної політики та розробленні механізмів переходу України до циркулярної економіки.