ДИРЕКТИВА CSRD ТА СТАНДАРТИ ESRS ЯК ІНСТРУМЕНТАРІЙ ПРОЗОРОСТІ В МЕЖАХ EUROPEAN GREEN DEAL - Кругла, Марина Миколаївна; Лежненко, Людмила Ігорівна; Круглий, Владислав Володимирович (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті здійснено комплексний теоретико-аналітичний розгляд Директиви CSRD (ЄС) 2022/2464 та європейських стандартів нефінансової звітності ESRS як ключових інструментів забезпечення корпоративної прозорості в межах реалізації стратегії European Green Deal. Досліджено історичні передумови переходу від Директиви NFRD до жорсткіших нормативних вимог CSRD. Розкрито сутність інноваційної парадигми подвійної суттєвості та структури виміру IROs (впливи, ризики, можливості), що вирівнюють фінансові та екологічні чинники діяльності підприємств. Деталізовано призначення 12 галузево-незалежних стандартів ESRS, вимоги до обов’язкового цифрового маркування даних у форматі Inline XBRL та переходу до зовнішнього аудиту нефінансових звітів за стандартом ISSA 5000. Проаналізовано стратегічні переваги впровадження нових правил для європейського ринку капіталу, а також виокремлено ключові деструктивні чинники: надмірний регуляторний тиск, загрози формального виконання («зеленого відмивання») та високу вартість розгортання систем ESG-обліку. Особливу увагу приділено перспективам і викликам імплементації положень CSRD/ESRS в Україні в контексті євроінтеграційних зобов’язань та завдань повоєнного «зеленого» відновлення економіки, що потребує подолання дефіциту ESG-кадрів і технічної модернізації систем обліку. Систематизовано структурні складові «Стратегії запровадження підприємствами звітності зі сталого розвитку» в Україні та визначено інституційні механізми її практичної реалізації.