МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЗМІЦНЕННЯ БЕЗПЕКИ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЕКЗИСТЕНЦІЙНИХ ВИКЛИКІВ - Лупак, Руслан Любомирович (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
Сформовано концепт взаємовпливів у системі причинно-наслідкових подій: «наслідки воєнних дій ↔ послаблення соціальної безпеки людини ↔ дестабілізація соціальної сфери, втрата її спроможності до самовідтворення». Відповідно до концепту ідентифіковано домінантні ризики, загрози та екзистенційні виклики для соціальної сфери України. Запропоновано оновлений комплекс механізмів державної політики зміцнення безпеки соціальної сфери України, який включає інституційно-адаптаційний, безпеково-інтеграційний, інфраструктурно-відновлюваний, координаційно-партнерський, інформаційно-моніторинговий, кризово-управлінський, економіко-стабілізаційний, соціально-захисний, психологічно-реабілітаційний, цифрово-сервісний, системно-резильєнтний, демографічно-відновлювальний, соціально-трудовий, інституційно-організаційний та стратегічно-прогностичний механізми. Визначено очікувані результати зміцнення безпеки соціальної сфери в контексті оновлення комплексу механізмів державної політики в Україні.