ОБЛІК КУРСОВИХ РІЗНИЦЬ ЗА ВАЛЮТНИМИ ПАСИВАМИ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Фатенок-Ткачук, Алла; Лахтюк, Тетяна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджуються особливості фінансового обліку курсових різниць за валютними пасивами підприємств в умовах воєнного стану в Україні. Розкрито класифікацію валютних пасивів на монетарні та немонетарні статті відповідно до НП(С)БО 21 та МСБО 21, визначено порядок їх визнання й оцінки на дату балансу. Проаналізовано зміни у валютному регулюванні НБУ з 2022 року та їх вплив на облікову практику підприємств. Обґрунтовано, що відсутність спеціальних методичних рекомендацій для умов збройного конфлікту створює практичні труднощі для бухгалтерів, а впровадження відповідних регуляторних змін сприятиме достовірності фінансової звітності в умовах повоєнного відновлення.