СУБЛІМАЦІЯ ІННОВАЦІЙНО-ІНТЕНЦІАЛЬНИХ ФАКТОРІВ У КОНКУРЕНТНІ ПЕРЕВАГИ ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ - Кубіній, Наталія Юріївна; Місяйло, Оксана Валеріївна; Белей, Наталія Петрівна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті обґрунтовано доцільність та необхідність впровадження інноваційно-інтенціальних факторів у діяльність економічної системи та їх сублімацію у конкурентні переваги. Для досягнення мети представлене розуміння поняття сублімація факторів, розкрита сутність інноваційно-інтенціальних факторів, показані умови сублімації факторів на конкурентні переваги, означені імперативи сублімації інноваційно-інтенціальних факторів на конкурентні переваги. Доведено, що інноваційна діяльність економічної системи є результатом комплексної дії багатьох факторів, які взаємодіють між собою. Для її підвищення та трансформації у конкурентні переваги необхідно формувати сприятливе економічне середовище, розвивати людський капітал, удосконалювати інституційну базу, модернізувати інфраструктуру та стимулювати інвестиції. Запропоновано структурно-логічну ієрархічну модель у вигляді «піраміди інноваційно-інтенціальних факторів сублімації», яка демонструє послідовну конвертацію людського капіталу та ідей у практичний результат, де наскрізним інтегратором виступає мережева кооперація.