ESG-ПІДХОДИ ДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТІЙКОСТІ БАНКУ В СИСТЕМІ СТАЛОГО ФІНАНСУВАННЯ - Пахненко, Олена Михайлівна; Узлова, Анастасія Олександрівна; Міненко, Гліб Олегович (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті систематизовано основні канали впливу ESG-факторів на фінансову стійкість банку: канал ризиків, інформаційний канал, канал фінансових ресурсів, канал ефективності діяльності, канал адаптивності та інституційно-регуляторний канал. Обґрунтовано, що вплив ESG-факторів має опосередкований характер і реалізується через зміну ризик-профілю банку, якості управлінських рішень, стабільності ресурсної бази, вартості капіталу, рівня довіри стейкхолдерів та здатності банку протистояти зовнішнім шокам. Визначено узгодженість виокремлених каналів із регуляторними вимогами НБУ щодо управління ESG-ризиками у фінансовому секторі. Наголошено,що позитивний вплив ESG-підходів не є автоматичним, оскільки формальна або фрагментарна їх імплементація може створювати додаткові витрати та посилювати операційні й репутаційні ризики банку.