ІДЕНТИФІКАЦІЯ ЗОВНІШНІХ СТЕЙКХОЛДЕРІВ ПІДПРИЄМСТВ НАФТОГАЗОВОГО КОМПЛЕКСУ: ОСНОВНІ ЧИННИКИ - Охотніков, Андрій Вікторович (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
В статті аналізується питання щодо процесу визначення зовнішніх стейкхолдерів підприємствами нафтогазового комплексу України. Наголошується, що нафтогазовий сектор займає особливе місце в структурі сучасної світової економіки. Ключова його ознака – переплетення суто економічних, політичних та соціальних інтересів індивідуумів, корпорацій та національних держав. Вихідною гіпотезою дослідження стала теза, що ключовими чинниками формування множини зовнішніх стейкхолдерів підприємств нафтогазового комплексу є: контроверсійний характер географічних факторів розташування запасів, а також попиту та пропозиції нафти і газу; особливості функціонування конкурентних механізмів в глобальній економіці; роль держави-регулятора та держави-власника; характеристики виробничого процесу в галузі; значний позаекономічний вплив сектору; парадигма «зеленої» економіки та її поширення. Кожен із виділених факторів досліджено з точки зору впливу на формування множини зовнішніх стейкхолдерів підприємств нафтогазового комплексу. Складність та неоднорідність нафтогазового комплексу, логічна взаємопов’язаність його складників суттєво ускладнюють ідентифікацію стейкхолдерів кожного конкретного підприємства та вимагають в подальшому розробки відповідних методичних підходів.