ІНТЕГРАЛЬНА ЯКІСТЬ МЕНЕДЖМЕНТУ ТА АНАЛІЗ ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ НА ОСНОВІ ЗАСТОСУВАННЯ ПОВЕДІНКОВОГО ПІДХОДУ - Ломачинська, Ірина Анатоліївна; Скорук, Аліна Олегівна; Лівенцов, Роман Сергійович; Супруненко, Марія Дмитрівна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
Зміни акценту з раціональних аспектів прийняття управлінських рішень на обмежено раціональні або ірраціональні, а також розрив між існуючими теоретичними концепціями та реальними процесами їх прийняття зумовлюють необхідність пошуку нових підходів до удосконалення управлінської моделі організації. У цьому контексті, аналіз прийняття управлінських рішень на основі застосування поведінкового підходу є невід’ємною складовою професіоналізації менеджменту. При цьому поведінковий підхід – це інструмент, а професіоналізація менеджменту – процес впровадження цих інструментів задля розвитку інтелектуального капіталу. Матеріалами дослідження є: наукові роботи українських та іноземних авторів, нормативні та аналітичні матеріали щодо діяльності окремих суб’єктів господарювання. Для уточнення понятійного апарату, взаємозв’язку між базовими категоріями використано системний метод, а також методи логічного узагальнення та теоретичного моделювання. Для аналізу суперечностей застосовано діалектичний, абстрактно-логічний та компаративний методи. Завдяки поведінковому аналізу, зокрема на основі методу Дельфі, здійснено аналіз управлінської моделі компанії «Кернел». Методи абстрагування та моделювання, системного аналізу дозволили зробити теоретичні та прикладні узагальнення, обґрунтувати напрями підвищення якості управлінських рішень у контексті професіоналізації менеджменту. Аналіз прийняття управлінських рішень на основі застосування поведінкового підходу є невід’ємною складовою професіоналізації менеджменту. Це обумовлено наступним: поведінковий підхід дозволяє розширити наукову базу у контексті того, як люди сприймають інформацію; дозволяє розпізнавати ірраціональні відхилення у мисленні та прийнятті рішень; забезпечує реалізацію управлінського процесу не на основі емоцій, інтуїції, а орієнтуючись на системне усвідомлення процесу, в основі якого інтелектуальні інструменти та психологічна стійкість; поведінковий підхід перетворює інтуїцію на один із аналітичних інструментів, що дозволяє вимірювати і прогнозувати людський капітал. Професіоналізація менеджменту – це не так володіння інструментами прийняття управлінських рішень, як здатність ідентифікувати «поведінкові пастки» в умовах невизначеності, демонструвати адаптивність моделі своєї поведінки в умовах нелінійного розвитку організації, здатність корегувати групову динаміку та забезпечувати емоційну стійкість колективу й мотивувати його, що у цілому і визначає зростання інтегральної якості менеджменту. Як результат, адаптація до змін, відкритість до інновацій, впровадження міжнародних стандартів управління та інвестування у професійний розвиток персоналу є критично важливими чинниками для забезпечення зростання ефективності та конкурентоспроможності бізнес-організації. В подальших наукових дослідженнях пропонується зосередити увагу на використанні цифрових інструментів для урахування поведінкових аспектів при прийнятті управлінських рішень. Перспективними напрямами, що потребують подальшої розробки і впровадження, є підтримка прийняття рішень на основі ШІ, Data-driven management, автоматизація поведінкового аудиту, що у цілому підвищуватиме рівень дисциплінованості поведінки менеджера.