БРЕНД-МАРКЕТИНГ МІСТ МАЙБУТНЬОГО ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТЕРИТОРІЙ - Артамонова, Галина Володимирівна; Юрченко, Олександр Анатолійович; Руденко, Микола Вікторович (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджено теоретичні засади бренд-маркетингу міста як складової сучасної системи територіального управління та забезпечення конкурентоспроможності територій. Узагальнено наукові підходи до трактування понять «маркетинг територій», «бренд міста» та «брендинг територій», що дозволило виокремити маркетингово-управлінський, репутаційно іміджевий та інвестиційно-конкурентний підходи до розуміння сутності бренд-маркетингу міста. Обґрунтовано авторське визначення поняття «бренд-маркетинг міста», яке розглядається як комплексна система стратегічного управління та маркетингових комунікацій, спрямована на формування унікальної ідентичності, позитивного іміджу та конкурентних переваг міста. Визначено основні структурні складові бренд-маркетингу міста, серед яких стратегічно-управлінська, комунікаційно-іміджева, інвестиційно-економічна, туристично-культурна та цифрово-інформаційна складові, а також охарактеризовано їх роль у забезпеченні соціально-економічного розвитку територій. Cистематизовано функції та принципи формування бренд-маркетингу міста, що дозволило комплексно охарактеризувати його практичне значення у процесі розвитку територій, підвищення інвестиційної та туристичної привабливості, формування позитивного міжнародного іміджу та забезпечення соціальної згуртованості громади. Доведено, що ефективний бренд-маркетинг виступає важливим інструментом стратегічного управління розвитком міста, сприяє активізації інвестиційної діяльності, розвитку туристичної сфери, цифровізації міського середовища та підвищенню конкурентоспроможності територій.