ОБЛІК РОЗРАХУНКІВ З КОНТРАГЕНТАМИ: SWOT-АНАЛІЗ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Голячук, Наталія Василівна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджено особливості організації обліку розрахунків з контрагентами. Наведений перелік документів, які оформляються для відображення розрахунків. Обґрунтована необхідність використання програмного забезпечення для ведення обліку розрахунків з контрагентами. Охарактеризовані програмні засоби українських розробників, які використовуються бізнесовими структурами, а саме MASTER: Бухгалтерія, Дебет Плюс, Облік SaaS, Dilovod, Bookkeeper, SMARTFIN. UA. Визначені функціональні можливості названих програмних продуктів та їх інтеграція з іншими сервісами. Зазначено, що для систематичного контролю процесу розрахунків з контрагентами доцільно проводити звірки та інвентаризацію заборгованості. Вказано на особливості розрахунків з контрагентами в умовах воєнного стану. Проведено SWOT-аналіз функціональних можливостей бухгалтерських програм при проведенні розрахунків з контрагентами. Визначено сильні та слабкі сторони програмних сервісів, а також їх можливості та загрози при здійсненні облікових операцій. У результаті дослідження встановлено, що ERP-системи забезпечують глибоку аналітику та достатній рівень контролю розрахунків, хмарні сервіси характеризуються доступністю, простотою використання та швидкістю впровадження. Обґрунтовано, що вибір програмного забезпечення для обліку розрахунків з контрагентами повинен здійснюватися з урахуванням масштабів діяльності підприємства та складності бізнес-процесів.