ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ПРОЄКТ ЯК ЧИННИК РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА: ОПТИМІЗАЦІЯ РИЗИКІВ ТА КРИТЕРІЇ ЕФЕКТИВНОСТІ - Полозова, Тетяна Василівна; Худяков, Денис Леонідович (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджено теоретико-методичні засади інноваційно-інвестиційного проєкту як чинника розвитку підприємства. Актуальність теми зумовлена низькою інноваційною активністю вітчизняних підприємств (7,2% у 2022 році), критично малими витратами на НДДКР (0,3% ВВП) та необхідністю післявоєнного відновлення економіки України. Проаналізовано наукові підходи до сутності інноваційно-інвестиційного проєкту, вiдокремлено його продуктові, процесні та організаційні типи. Систематизовано основні групи ризиків (фінансові, технологічні, інституційні, кадрові, ринкові) та визначено найбільш критичні з них. Запропоновано стратегічно-цільову модель управління ризиками, що включає п’ять послідовних етапів: ідентифікацію, оцінювання, вибір методів управління, реалізацію заходів та моніторинг ефективності. Розроблено систему критеріїв ефективності інноваційно-інвестиційного проєкту, яка охоплює економічні, інноваційні, соціальні та екологічні показники. Запропоновано інтегральний індекс ефективності на основі мультиплікативного згортання чотирьох складових. Представлено концептуальну схему інтегральної оцінки, що дозволяє приймати обґрунтовані управлінські рішення. Обґрунтовано необхідність застосування цифрових інструментів (штучного інтелекту, аналітики великих даних) для прогнозування та зниження ризиків. Доведено, що ефективна інноваційно-інвестиційна політика потребує синергії внутрішніх ресурсів підприємства та зовнішніх умов. Висновки статті можуть бути використані при розробці стратегій інноваційного розвитку підприємств та удосконаленні державної підтримки інноваційного бізнесу. Перспективи подальших досліджень полягають у розробці галузевих методик оцінювання ефективності, вдосконаленні інструментарію прогнозування ризиків із застосуванням штучного інтелекту та дослідженні впливу інтеграційних процесів з ЄС на інноваційно-інвестиційну активність.