ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ЕФЕКТИВНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ - Тітенко, Зоя Миколаївна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджено теоретико-методичні засади управління інноваційною діяльністю підприємств у сучасних умовах трансформації економіки. Обґрунтовано, що ефективність інноваційної діяльності значною мірою залежить від наявного ресурсного потенціалу підприємства, рівня його організаційного розвитку та здатності до адаптації в умовах мінливого зовнішнього середовища. Запропоновано узагальнену структурну модель системи управління інноваційною діяльністю підприємства, яка включає вхідну, управлінську, процесну та вихідну підсистеми із забезпеченням зворотного зв’язку. Обґрунтовано, що система управління інноваційною діяльністю повинна базуватися на принципах комплексності, системності, гнучкості та стратегічної орієнтації. Її впровадження дозволяє оптимізувати використання ресурсів підприємства, підвищити ефективність інноваційних процесів та забезпечити досягнення довгострокових конкурентних переваг.