ОСНОВНІ ПЕРЕШКОДИ ТА ШЛЯХИ АДАПТАЦІЇ ТРАНСПОРТНО- ЛОГІСТИЧНОЇ СИСТЕМИ В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ - Сухецька, Крістіна Вікторівна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз основних перешкод функціонування транспортно-логістичної системи (ТЛС) України у період правового режиму воєнного стану та узагальнено напрями її адаптації. На основі офіційних даних KSE Institute, спільної оцінки збитків і потреб Світового банку, ООН та Європейської Комісії, статистики Міністерства розвитку громад та територій України, Державної служби статистики, АТ «Укрзалізниця» виявлено комплекс деструктивних чинників: пряме знищення інфраструктурних активів, цілеспрямовані ракетно-дронові атаки на критичні вузли системи, втрата прямого доступу до низки морських портів і виходу на Азовське море, ускладнення транзиту на західних кордонах унаслідок блокад, дефіцит кадрів, енергетичні обмеження та зростання операційних витрат. Систематизовано інструменти адаптації: функціонування Українського морського коридору, ініціатива ЄС «Шляхи солідарності», розбудова євроколії, мультимодальні маршрути (зокрема Транскаспійський), цифровізація логістичних процесів, диверсифікація логістичних хабів. Запропоновано концептуальний підхід до посилення стійкості ТЛС України, що ґрунтується на принципах надлишковості, диверсифікації, інтеграції до мережі TEN-T та глибокої цифровізації.