СТРАТЕГІЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТРАНСАКЦІЙНИХ ВИТРАТ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ВОЄННИХ РИЗИКІВ ТА ІНСТИТУЦІЙНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - Тютюнник, Світлана Василівна; Салига, Олександр Сергійович (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
Об’єктом дослідження виступають процеси стратегічного моделювання трансакційних витрат аграрних підприємств в умовах воєнних ризиків та інституційної нестабільності. Метою статті є розробка комплексної моделі ієрархічної побудови адаптивного управління витратами, що дозволяє конвертувати облікові дані у стратегічні рішення для зміцнення конкурентоспроможності агробізнесу. Обґрунтовано, що логістична система галузі функціонує в умовах системи трансакційного навантаження, де макроекономічні шоки трансформуються у конкретні мікро-витрати підприємства. Авторами запропоновано багаторівневу структуру формування витрат, що розкриває ієрархічну залежність між інституційною нестабільністю та зростанням трансакційного навантаження. Наукова новизна роботи полягає у формалізації воєнних впливів через систему математичних індикаторів. Розроблено модель мінімізації сукупних витрат із впровадженням коефіцієнта воєнного ризику та індексу інституційної нестабільності. Запропоновано параметр «інноваційної компенсації» для оцінки ефективності діджиталізації як інструмента нівелювання зовнішніх шоків. Для вимірювання стійкості бізнес-моделі введено показник «трансакційної міцності». Практичне значення результатів полягає у створенні комбінованої моделі «Облік – Ризик – Рішення», що функціонує за принципом замкненої петлі зворотного зв’язку. Сформовано матрицю стратегічного вибору, яка пропонує сценарії оптимізації, діджиталізації, інтеграції за дилемою Make-or-Buy або релокації залежно від критичності чинників. Запропонований механізм дозволяє агропідприємствам перейти до «управління за відхиленнями», мінімізуючи часовий лаг реагування на воєнні загрози.