ФОРМУВАННЯ МЕТОДОЛОГІЧНОЇ РАМКИ ДОСЛІДЖЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ - Лопатинський, Юрій Михайлович; Буринський, Володимир Михайлович (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
Статтю присвячено методологічним засадам дослідження сталого розвитку економічних систем в умовах сучасної фрагментації наукових підходів. Наявні підходи – зокрема, орієнтований на досягнення Цілей сталого розвитку, системний, ESG-орієнтований та інституційний – формують розгалужену методологічну базу, використання якої, однак, має переважно автономний характер, що унеможливлює формування узгодженої аналітичної логіки дослідження. Ключовими методологічними обмеженнями визначено: розрив між концептуальними положеннями та інструментами емпіричного аналізу; недостатню узгодженість рівнів дослідження; обмежене врахування інституційного контексту функціонування економічних систем. На основі систематизації зазначених підходів сформовано методологічну рамку дослідження сталого розвитку економічних систем як інтеграційну конструкцію, що поєднує макро-, мезо- та мікрорівні аналізу з економічним, соціальним, екологічним та інституційним компонентами й відповідним аналітичним інструментарієм. Результати дослідження можуть слугувати методологічною основою для теоретичних і прикладних досліджень сталого розвитку у різних галузевих та національних контекстах.