ВИКОРИСТАННЯ СИСТЕМ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ТА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В АНАЛІЗІ ТА АУДИТІ ФІНАНСОВОГО СТАНУ МЕРЕЖЕВОГО РИТЕЙЛЕРА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ ТА ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ - Назарова, Каріна Олександрівна; Остапчук, Златослава Анатоліївна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджено теоретичні та прикладні аспекти впровадження інтелектуальних систем аналізу та аудиту фінансового стану підприємств сектору мережевого ритейлу. В умовах воєнного стану та майбутнього повоєнного відновлення України традиційні методи контролю потребують трансформації через високу динаміку ризиків та невизначеність середовища. Автором обґрунтовано концепцію синергії штучного та людського інтелектів, де алгоритми машинного навчання виконують масову обробку даних, а фахівець забезпечує професійне судження та етичну оцінку. Особливу увагу приділено математичному моделюванню ліквідності за допомогою нейронних мереж та моделей регресії, що дозволяє здійснювати предиктивний аналіз грошових потоків. Розкрито сутність безперервного аудиту як інструменту забезпечення прозорості бізнесу для міжнародних інвесторів. Окремим блоком висвітлено етичні аспекти використання автоматизованих систем, зокрема принципи пояснюваності алгоритмів та відповідальності аудитора. Результати дослідження підкреслюють, що впровадження інтелектуальних систем обліково-аналітичних процесів є фундаментальною умовою побудови резильєнтного ритейл-бізнесу та успішної інтеграції України в глобальний економічний простір.