СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСАМИ ЗЕЛЕНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Клочан, В’ячеслав Васильович; Андрейченко, Андрій Вадимович; Подмазко, Олексій Михайлович (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
Стаття присвячена дослідженню стратегічного управління процесами зеленої трансформації територіальних громад як актуального напряму місцевої публічної політики в умовах децентралізації, євроінтеграційних вимог та необхідності післявоєнного відновлення. Наукова проблема полягає не в нестачі декларування зелених пріоритетів, а у відсутності їх системної інтеграції в повний управлінський цикл: стратегічне планування, операційні плани, бюджетні програми, портфелі проєктів, партнерства та моніторинг. Методологічну основу становить комплекс методів: системний підхід, структурно-логічний і стратегічний аналіз, елементи SWOT-аналізу, експертно-аналітичний підхід та кейс-метод. На основі аналізу шести управлінських площин зеленої трансформації (економічної, інфраструктурної, енергетичної, просторово-планувальної, соціальної та інституційної) виявлено ключові управлінські бар’єри: фрагментарність стратегічних документів, дефіцит проєктної спроможності, слабка міжсекторальна координація, недостатня участь громадськості. Запропоновано авторську модель стратегічного управління зеленою трансформацією, що охоплює сім послідовних етапів від діагностики стану громади до коригування політики. Практична апробація здійснена на прикладі Савранської селищної територіальної громади Одеської області, для якої визначено пріоритетні напрями зеленої трансформації та інструменти їх стратегічної інтеграції. Результати мають практичне значення для органів місцевого самоврядування, регіональних агенцій розвитку та організацій, що супроводжують стратегічне планування громад.