МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я ПРАЦІВНИКІВ ЯК ІНВЕСТИЦІЯ ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВА: ВІД ОРГАНІЗАЦІЇ ДО ОБЛІКОВОЇ СКЛАДОВОЇ - Бащук, Ірина Геннадіївна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У дослідженні розглянуто ментальне здоров’я працівників як стратегічний ресурс підприємства та важливий об’єкт управління і обліково-аналітичного забезпечення. Узагальнено теоретичні підходи до визначення сутності ментального здоров’я в контексті HR-менеджменту та його впливу на продуктивність праці, мотивацію персоналу і конкурентоспроможність підприємства. Обґрунтовано доцільність витрат на підтримку психоемоційного стану працівників як інвестицій у людський капітал. Визначено напрями інтеграції інструментів HR-аналітики у систему управління підприємством для оцінювання ефективності відповідних програм. Доведено необхідність формування обліково-аналітичного забезпечення для прийняття управлінських рішень у сфері ментального здоров’я.