ПРОФІЛАКТИЧНА ТЕЛЕМЕДИЦИНА ЯК СКЛАДОВА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ НАДАВАЧІВ МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ НА МІКРОРІВНІ - Чалюк, Юлія Олексіївна (Актуальні проблеми сталого розвитку, 2026)
У статті досліджено роль профілактичної телемедицини як чинника забезпечення конкурентоспроможності надавачів медичних послуг на мікрорівні в умовах цифрової трансформації охорони здоров’я та посилення профілактичної орієнтації медичної допомоги. На основі бібліографічного, порівняльного та структурно-логічного аналізу сучасних наукових публікацій узагальнено вплив телемедицини на доступність послуг, безперервність спостереження, рівень пропущених візитів, зручність взаємодії з пацієнтами та ефективність використання ресурсів медичних організацій. Запропоновано модель функціонування медичної організації, у якій профілактична телемедицина інтегрована в систему профілактичної допомоги та формує конкурентні переваги за рахунок доступності, безперервності та ефективності. Конкурентоспроможність визначається не цифровим каналом, а рівнем його інтеграції у процеси медичної допомоги.